Positieflijst exotische dieren

21februari2007
Bron: Dierenbescherming
De Raad voor Dierenaangelegenheden heeft onlangs een positieflijst voor exotische dieren aan minister Veerman van LNV gepresenteerd. Met deze lijst wordt verantwoord huisdierenbezit beoogd met betrekking tot exotische dieren.
De Dierenbescherming hoopt dat deze positieflijst wordt opgenomen in de wet.

De positieflijst houdt in dat exotische dieren niet gehouden mogen worden, tenzij ze op de positieflijst voorkomen. Dieren die volgens de Raad van Dierenaangelegenheden moeilijk te houden zijn in gevangenschap, mogen op deze manier niet meer gehouden worden.
Een belangrijk aandachtspunt is dat de positieflijst bijgesteld kan worden. Er kunnen diersoorten van de lijst afgehaald worden, maar ook aan de lijst worden toegevoegd.

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG), waarin de Dierenbescherming participeert, zal voor alle diersoorten op de positieflijst voorlichting gaan geven Zo zullen onder meer de condities waaronder de dieren moeten worden gehouden aan bod komen.
Op de positieflijst staan alle vogelsoorten die in het eerder genoemde advies waren voorzien van een voetnoot. Daarnaast is ook het gedeelte van de uilen en roofvogels opgenomen. Daarbij geldt, dat van deze soort vóór 1 december 2008 informatie beschikbaar is, waaruit blijkt dat deze soorten met goed resultaat worden gehouden én gekweekt. Soorten waarvoor deze informatie niet voor de gestelde datum overlegd is, zullen alsnog van de positieflijst worden verwijderd.
Bekijk de positieflijst