Financiering voor Boeren voor natuur

07maart2007
Bron: Agri Holland, Gemeente Delft
Op woensdag 7 maart wordt tussen 10.00 en 12.00 uur de samenwerkingsovereenkomst “Boeren voor Natuur” getekend tussen de provincie Zuid-Holland, gemeente Delft, Stadsgewest Haaglanden, gemeente Pijnacker-Nootdorp, Hoogheemraadschap van Delfland en het ministerie van LNV.
Hierin zijn afspraken gemaakt over het behoud en ontwikkeling van landbouw-, natuur-, landschappelijke- en recreatieve waarden in de polder van Biesland en de Noordpolder van Delfgauw.
De pilot “Boeren voor Natuur” gaat van start in de polder van Biesland. De Hoeve Biesland wordt een natuurgericht bedrijf en de partijen die de overeenkomst ondertekenen willen het bedrijf en de activiteiten langdurig financieren. Met dit project streven de samenwerkende partijen naar een nog aantrekkelijker agrarisch landschap, met een rijke ecologie, een goede waterkwaliteit en naar een landschap waarin burgers kunnen genieten en leren van het platteland. Bijvoorbeeld door de aanleg van natuurvriendelijke oevers voor vogels en vissen en de aanleg van takkenrillen of kerkpaden.

Het melkveebedrijf De Hoeve Biesland wordt gerund door initiatiefnemers van Boeren voor Natuur. Het bedrijf blijft een volwaardig boerenbedrijf en tevens een natuurgericht bedrijf. Op een natuurgericht bedrijf wordt geen mest of veevoer aangevoerd: de mest van de koeien gaat op het land en de boer verbouwt zijn eigen veevoer. De boer wordt daardoor gedwongen om slim met zijn grondstoffen om te gaan en gaat hier wat meer en daar wat minder bemesten. De diversiteit die zo ontstaat, leidt tot kansen voor veel verschillende dier- en plantensoorten.

Het omschakelen naar een natuurgerichte bedrijfsvoering is heel ingrijpend. Daarom geldt de samenwerkingsovereenkomst tussen de overheden voor 30 jaar. Deze periode geeft de boer de gelegenheid om te investeren en zich aan te passen en geeft de natuur de gelegenheid om zich te ontwikkelen.

De pilot in de polder van Biesland is weliswaar het eerste voorbeeldproject maar niet de enige in Nederland. In Twickel in Overijssel wordt naar verwachting binnenkort ook gestart met vier natuurgerichte projecten.