Vereniging

04april2007
Bron: Kustvereniging
Kustvereniging
De Kustvereniging zet zich in voor samengaan van behoud en ontwikkeling met betrekking tot kust en zee. De vereniging is in heel Europa actief (dus ook in Nederland) en opereert veelal onder de naam Coastal Union ( EUCC).
Naar schatting worden wereldwijd elk jaar ongeveer 300.000 dolfijnen en walvissen het slachtoffer van bijvangst. Van de bruinvis, een veel voorkomende dolfijn in Europa, wordt geschat dat er alleen al in de noordelijke Europese zeeën jaarlijks rond de 10.000 dieren worden bijgevangen. De dieren komen zowel in sleepnetten als in staand wantnetten terecht Deze “bijvangst” is een ernstige bedreiging voor bruinvissen en andere dolfijnsoorten.

De Europese Commissie is begonnen om in fases het gebruik van pingers bij grotere schepen verplicht te stellen. De eigenschappen van de gehoorsystemen van zeezoogdieren lopen echter zo ver uiteen, dat de door de EU verplicht gestelde pingers deels zinloos en deels zelfs levensgevaarlijk zijn. Een pinger die geluidsgevoelige dieren uit de netten houdt heeft geen effect op minder geluidsgevoelige diersoorten (die dus toch in het net zwemmen). Anderzijds veroorzaken pingers die afgestemd zjjn op de minder geluidsgevoelige dieren gehoorschade bij de gevoeligste soorten (die vervolgens overlijden aan een beschadigd binnenoor).

De Week van de Zee, een ander initiatief van de Kustvereniging, is een jaarlijks terugkerend evenement. Eind mei wordt een groot aantal activiteiten georganiseerd rond natuur en cultuur in de kustzone. Meer dan 140 organisaties zijn hierbij betrokken. Activiteiten zijn onder andere educatieve projecten voor schoolkinderen, uitreiking van de Blauwe Vlag, open dagen van reddingsmaatschappijen, speciale tentoonstellingen, seminars over actuele kust- en zeeonderwerpen, watersport demonstraties en wandel- en fietsexcursies in het kustgebied.
Van 19 tot en met 27 mei vindt in 2007 Week van de Zee plaats.
Bezoek de Kustvereniging