Agenda diergezondheid 2007-2013

04april2007
Bron: LNV
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) opende dinsdagavond 27 maart de werkconferentie 'Diergezondheid in de samenleving van morgen'.
Opinieleiders en vertegenwoordigers uit de samenleving discussiërden over maatschappelijke trends die grote impact (kunnen) hebben op diergezondheid.

De vele uitbraken van dierziekten in de afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat dierziekte een kwestie is van nationaal en Europees belang. Uitbraken van dierziekten hebben sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen. Er spelen grote belangen mee van verschillende groepen, zoals de commerciële veehouderij, hobbydierhouders, producenten van dierlijke producten, de recreatiesector, natuurorganisaties, consumenten en burgers. Daarbij speelt ook dat dierziekten geen boodschap hebben aan landsgrenzen en mede door globalisering en klimaatverandering zich snel kunnen verspreiden. Tegen deze achtergrond heeft de Europese Commissie (EC) het initiatief genomen het Europese diergezondheidsbeleid tegen het licht te houden en een nieuwe strategie voor de komende jaren op te stellen: de Strategy Community Animal Health Policy (CAHP) 2007-2013. Om Nederland goed aan te laten sluiten bij dit Europese traject ontwikkelt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een samenhangende Nationale Agenda Diergezondheid voor de periode 2007-2013.
In het traject naar de Nationale Agenda Diergezondheid 2007-2013 wordt daartoe gewerkt langs twee sporen. Enerzijds worden stakeholders breed geconsulteerd met betrekking tot actuele problemen en mogelijke oplossingsrichtingen (spoor 1) en anderzijds vindt een werkconferentie plaats (op 27-28 maart) met key opinion formers om bij een aantal mogelijke toekomstbeelden voor Nederland de gevolgen daarvan voor het diergezondheidsbeleid te identificeren (spoor 2).
Ook wordt op 23 april as. in de setting van een Maatschappelijk Café het debat gestimuleerd tussen een brede groep van stakeholders, beleidsmakers en (Europese) parlementariërs. Vervolgens wordt door LNV in nauw contact met stakeholders de Nationale Agenda opgesteld. Een concept versie zal naar verwachting in het najaar gepresenteerd worden op een slotconferentie en daarna wordt de Agenda aangeboden aan de Tweede Kamer.