Deel BSE-tests onbetrouwbaar

04april2007
Bron: Zibb.nl
Twee in Europa goedgekeurde BSE-tests falen in een controle door het Europese voedselveiligheidsagentschap Efsa. De Efsa zegt zich zorgen te maken over de robuustheid van een aantal tests.
In een aanbeveling zegt de Efsa dat de snelle BSE-tests aan een rigoureuze kwaliteitsbeoordeling moeten worden onderworpen. Er moet verder onderzocht worden wat de verklaring is voor de afwijkende testresultaten en bovendien moeten ook andere toegelaten tests worden gecontroleerd op hun resultaten.
De falende tests zouden er toe kunnen leiden dat BSE niet in alle gevallen wordt aangetoond, ook al zijn dieren besmet. Deze tests, afkomstig uit Frankrijk en Ierland, bleken vooral bij zwak positieve monsters niet altijd het goede testresultaat op te leveren. Het gaat om een Enfer-test en de zogenoemde Speed’it test van Institut Pourquier. Geen van die tests wordt in Nederland gebruikt.
De Efsa maakte bij de evaluatie gebruik van monsters van een BSE-koe, die waren geprepareerd door het Europese referentielaboratorium in Engeland.