Ernstige gebitsproblemen bij helft honden

04april2007
Bron: Dierenbescherming
Van de 20.000 honden waarvan in februari het gebit is gecontroleerd, bleek de helft ‘ernstige gebitsproblemen’ te hebben.
Direct ingrijpen was noodzakelijk en zo onderging menig hond een professionele gebitsreiniging bij de dierenarts: een operatieve behandeling van het tandvlees en het trekken van de nodige tanden en kiezen. Daarmee werd bij deze dieren meer leed voorkomen. Dit meldt een persbericht van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren in samenwerking met Pedigree.

Voor honden is goede gebitsverzorging het hele jaar door belangrijk. Tandplak en tandsteen zijn de grootste boosdoeners in een hondengebit. Door gebitsproblemen tijdig te laten behandelen bij een dierenarts, kunnen hondeneigenaren hun huisdier behoeden voor ernstige klachten zoals tandverlies, aantasting van vitale organen en een slechte adem. Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen. Een hondengebit is bijvoorbeeld eenvoudig gezond te houden met een combinatie van regelmatig tandenpoetsen, kauwen met speciale kauwsticks en een jaarlijkse gebitscontrole bij de dierenarts.