Vereniging

09mei2007
Bron: VOFF
VOFF
De Vereniging Onderzoek Flora en Fauna is een koepelorganisatie voor Particuliere Gegevensbeherende Organisaties (PGO’s). Deze PGO’s verzamelen gegevens van alle in Nederland voorkomende soorten planten en dieren.
De landelijke databanken van de PGO’s bevatten ca. 80% van alle digitaal beschikbare natuurgegevens in Nederland. Daaronder vallen soortgroepen als planten, vogels, vlinders, paddestoelen en zoogdieren, maar ook amfibieën, reptielen, vissen en allerlei groepen ongewervelden. De VOFF heeft tien leden: Stichting ANEMOON, BLWG, EIS-NL, FLORON, NMV, RAVON, SOVON Vogelonderzoek, TINEA, De Vlinderstichting en Zoogdiervereniging VZZ. De gegevens, de kennis en de expertise van de PGO’s wordt ingezet ten behoeve van de natuur: voor voorlichting, beheer, beleid en onderzoek.

In het monitoringsprogramma van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM) wordt een aantal soortgroepen ieder jaar op standaard wijze gevolgd. Op die manier kan van vele soorten worden bepaald of ze voor- of achteruit gaan. Vrijwilligers verzamelen het grootste deel van de gegevens.
Ook wordt verspreidingsonderzoek gedaan, waarbij wordt gekeken welke soorten op welke plaatsen voorkomen. Dit gebeurt vaak in de vorm van Atlasprojecten, waarbij toegewerkt wordt naar een Atlas, een boek waarin met stippenkaarten de verspreiding in Nederland wordt weergegeven.

Bij de Inhaalslag Verspreidingsonderzoek werken VOFF en PGO's samen met het Ministerie van LNV om leemtes in de verspreiding van wettelijk beschermde soorten op te vullen. Honderden vrijwilligers gaan op pad naar gebieden waaruit te weinig over beschermde soorten bekend is. Om nieuwe vrijwilligers te krijgen coördineert de VOFF een project om cursussen te ontwikkelen voor vrijwilligers die meer soortgroepen tegelijk willen bestuderen. Het complete cursusaanbod is te vinden op de website Tel mee! Activiteiten voor vrijwilligers.
Tel mee!