Dierentuin

09mei2007
Bron: de Paay
De Paay
Uilen- en dierenpark De Paay is een kleinschalig park gelegen aan de rivier de Linge in de Betuwe. De ingang van het park ligt aan een kronkelig dijkje van Beesd naar Rhenoy.

De eigenaar woont zelf in een huis in het park. Hij is een groot dierenliefhebber waarbij de Europese Oehoe zijn meest favoriete dier is. Naast een uilenbos zijn er nog veel meer bijzondere dieren die allemaal door de eigenaar in de loop der jaren bijeen gebracht zijn.
Het was eigenlijk niet de bedoeling om het park voor publiek open te stellen maar op aandringen van vrienden en bekenden is het nu toch opengesteld in het weekeinde en op afspraak. Het park is sinds augustus 2000 voor publiek geopend.

Het park is ongeveer een hectare groot en biedt plaats aan zo'n 78 verschillende diersoorten. Alle dieren zijn gehuisvest op korte afstand van de paden waardoor de bezoeker een prima contact heeft met elk dier. Bijzonder is de kangoeroeweide. Hier wonen een aantal Benett Wallaby's, een klein soort kangoeroe. Zij lopen vrij rond in de weide net als de bezoekers en daardoor is er een rechtstreeks contact mogelijk. De caviaweide biedt net zoiets. Tijdens de warme lentedagen en de zomer lopen er tientallen cavia's los rond kunnen de bezoekers ze aaien.
Ondertussen is het in het uilenbos schemerig en zitten de uilen stoïcijns op hun boomtak.
In een telefooncel huist een Russische rattenslang. Het is vaak wel even zoeken voor je hem vindt, hij gaat meestal schuil in zijn achtergrond. Alhoewel niet alle dieren u in de gaten houden zijn de stokstaartjes kampioen wachtpost. De gehele dag staat er eentje op zijn plek klaar om de rest te waarschuwen voor een gevaar. Bij alarmfase 1 roetsen ze allemaal tegelijk hun holen in, om vervolgens na een korte tijd weer hun naar buiten te komen.

Rondlopen tussen al deze dieren is een unieke ervaring. De teksten op de infoborden met bijbehorende foto geven u een extra stukje informatie.

Op de website van de Paay is veel informatie te vinden over de dieren. Voor kinderen is er informatie voor werkstukken en spreekbeurten te vinden. En de recente "aanwinsten" oftewel pas geboren dieren staan er ook op vermeld.
Bezoek de Paay