Voeding

09mei2007
Bron: Dierenbescherming
Eenden beter af zonder brood
Een groot deel van de zogenaamde parkeenden sterft vroegtijdig door vetzucht en door tekorten aan vitaminen, kalk en mineralen.
Dit komt door de eenzijdige en overbodige aanvulling van brood in de voeding van deze dieren. Met uitzondering van een winterperiode met aanhoudende vorst is het voeren van eenden volstrekt overbodig.

Veel brood bevat olie om het langer houdbaar te houden. Bij brood dat in het water valt, vormt de olie een plasje om het brood, waardoor het verenkleed van de eenden zijn waterafstotende eigenschap verliest. Bovendien krijgen de eenden minder beweging, waardoor ze lui en dik worden.

Andere nadelen zijn dat beschimmeld brood aan de waterkant ratten kan aantrekken die vervelende ziekten kunnen overdragen. Het brood leidt ook tot extra ontlasting van de eenden, waardoor het wateroppervlak weer vervuild raakt.

Beter is dus om te voorkomen dat oud brood blijft liggen. Mocht dat toch voorkomen, dan is gewoon weggooien een betere optie. Zeker wanneer er schimmel op zit, omdat broodschimmels de gezondheid niet ten goede komen.