Veevoer met genmaïs bij Nederlandse boerderijen

09mei2007
Bron: de Volkskrant
De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft bij diverse Nederlandse veehouders partijen veevoer geblokkeerd die besmet zijn met genetisch gemodificeerde maïs.
Dat meldt Greenpeace. De Amerikaanse maïs vormt geen gevaar voor de volksgezondheid maar is verboden op de Europese markt.
De besmette maïs is terechtgekomen bij veevoerproducenten en bij veeboeren. In afwachting van het enkele weken durende onderzoek mogen de producenten het voer niet verhandelen. Op de boerderij mogen de dieren het wel opeten, maar mag het voer niet worden doorverkocht.
De milieuorganisatie heeft het Openbaar Ministerie gevraagd een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar de illegale invoer, eind april, van genetisch gemodificeerde maïs in Rotterdam. Vermoedelijk is de lading vermengd met maïs, afkomstig uit een eerder transport.
Volgende week worden in Rotterdam twee schepen met Amerikaanse maïsgluten verwacht. Greenpeace eist dat die lading goed wordt gecontroleerd. Ze wil ook monsters ontvangen om die in eigen beheer te laten testen.