Veehandel Leeuwarden biedt kwaliteitshandboek aan

21mei2007
Bron: Nieuws.nl
Het kwaliteitsboek veehandel is donderdag in Den Haag aangeboden aan minister Gerda Verburg van Landbouw. Dit boek is aangeboden door de veemarkt uit Leeuwarden. Hierin zijn alle geldende regels voor de omgang met dieren op een veemarkt op papier gezet.
Het handboek is door de Leeuwardense veemarkt opgesteld na ernstige mishandelingen van dieren in augustus, die aan het licht kwamen door opnamen met een verborgen camera. De stichting Animal Angels stelde daarop de mishandeling aan de kaak.
Het handboek heeft niet alleen alle nu geldende regels op papier gezet, ook is er nieuwe regelgeving in opgenomen, zoals het direct afmaken van zieke dieren op de veemarkt in plaats van ze eerst nog te vervoeren. Verder is vastgelegd dat er drinkbakken zijn voor de dieren bij binnenkomst en vertrek.
Verburg roemde de snelle actie van de veehandel. "De veemarkt in Leeuwarden lag nog geen jaar geleden zwaar onder vuur en nu is er al een handboek." De minister sprak de hoop uit dat de andere Nederlandse veemarkten de gedragsregels overnemen.
Ook de stichting Animal Angels is tevreden over het handboek. Een vertegenwoordiger van de stichting ging nog iets verder dan de minister en zei te hopen dat het handboek in heel Europa gaat gelden als leidraad voor veemarkten.
Een vertegenwoordiger van de veemarkt in Leeuwarden sprak de wil uit de markt in 2009 te verplaatsen naar een meer centrale plek in Friesland. Bij de nieuwbouw van een nieuwe veemarkt zou goed rekening gehouden kunnen worden met de eisen voor het dierenwelzijn.