Vereniging

05juni2007
Bron: bijenhouders.nl
De Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) is een landelijke vereniging van bijenhouders, gehuisvest in het Bijenhuis in Wageningen. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de bijenhouderij in de breedste zin van het woord.
De vereniging zet zich in voor de promotie van de bijenhouderij, het verbeteren van de dracht (voedselplanten voor honingbijen en andere bestuivende insecten) en biedt ondersteuning aan imkers. Daarnaast vertegenwoordigt ze bijenhouders naar de overheid en onderhoudt ze contacten met organisaties van bijenhouders in buurlanden. Verder vertegenwoordigt de NBV ons land bij Apimondia, de internationale Federatie van Bijenteeltverenigingen.
De NBV verzorgt onder haar auspiciën cursussen voor beginnende en gevorderde imkers, specialistische cursussen en leidt bijenteeltleraren op.

Het houden van bijen speelt zich in ons land voornamelijk in de hobbysfeer af en wordt beoefend door mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur in het algemeen en in de wereld van bloemen en insecten in het bijzonder. Het leren kennen van en het omgaan met het geheimzinnige bijenvolk heeft daarin zijn speciale aantrekkingskracht.
Sommige imkers beperken zich tot het houden van enkele bijenvolken, anderen hebben vijfentwintig en meer volken en verlenen daarmee vaak betaalde bestuivingsdiensten aan land- en tuinbouw. Voor een enkeling wordt bijenhouden een beroep.

De NBV richt zich op alle bijenhouders in Nederland, zowel de hobbyimker als de beroepsmatige imker. Bij de NBV kunnen ook mensen terecht die belangstelling hebben voor honingbijen en aanverwante insecten zoals solitaire bijen en hommels.

De vereniging schept optimale voorwaarden, zodat imkers op professionele wijze bijen kunnen houden De Nederlandse Bijenhoudersvereniging werkt actief aan haar toekomst. Zie daarvoor het beleidsplan 2007-2011.

Het Bijenhuis is de imkershop van de NBV. De imker kan daar terecht voor alles wat hij voor zijn hobby, beroep nodig heeft: materialen, gereedschappen, uitrusting. Tevens biedt de winkel vele extra’s zoals literatuur betreffende bijen en bijenhouden, gereedschappen en grondstoffen voor het maken van waskaarsen en mede.

De NBV vertegenwoordigt met bijna zesduizend leden het merendeel van de bijenhouders in ons land.
De communicatie met de leden en andere bijenhouders verloopt niet alleen rechtstreeks via deze website, maar ook door middel van het discussieforum ‘bijenhouden.nl’ en het maandblad Bijenhouden. Leden ontvangen het maandblad automatisch.

Verspreid over het land zijn ongeveer 220 subverenigingen.
Bezoek de site