Dierentuin

05juni2007
Bron: tiergarten-kleve.de
Tiergarten Kleve

Vlakbij de Nederlandse grens, net voor Kleve, ligt Tiergarten Kleve. De dierentuin is gelegen in een historisch parklandschap. Er zijn vooral veel zeldzame huisdierrassen te zien.
Deze huisdierrassen horen tot ons cultureel erfgoed en worden deels met uitsterven bedreigt omdat ze vervangen worden door moderne, meer economische rassen.
Tiergarten Kleve heeft het tonen en fokken van deze oude diersoorten tot haar hoofddoel gesteld. Deze dierentuin is dan ook een stamboekfokkerij die nauw met andere fokkersverenigingen samenwerkt.
Ook wilde varianten zoals het wild zwijn, Przewalskipaard en de Bankivahoen treft u aan in deze dierentuin.
Er is een breed scala aan vee en huisdieren te zien.

Zo worden hier het heideschaap en het Bentheimer Landschaap gehouden. Deze beide soorten kon men vroeger op de heidegebieden in het Noorden van Duitsland aantreffen.
Uit het oosten van Duitsland komen de Thüringer bosgeiten. Het Röhnschaap en het Coburger vos schaap komen uit het midden van Duitsland.
Duitsland’s buurlanden volgen met o.a. de Poitou-ezel, imposante Vogezenrunderen, Ouessant schapen uit Frankrijk, Tauernschecken-geiten en Noriker Koudbloedpaarden uit Oostenrijk. Uit Zwitserland komen de Pauwen- en Wallische Zwarthalsgeit.
Zeldzame Wolzwijnen, Zackelschapen en stepperunderen geven een mooi beeld van het boerenleven in Hongarije. Het Kroatische Turopuljezwijn heeft als oorlogsvluchteling een plaatsje gevonden in deze dierentuin.
Het bonte Engelse Jacobschaap, en het robuuste Schotse Soay-schaap zijn de vertegenwoordigers uit het uiterste westen van Europa.
Deze multiculturele samenleving wordt gecomplementeerd door kleinvee uit Afrika, de Owamba hangoorgeit, het Somalische Fettsteiss-schaap en de bij kinderen zo geliefde dwerggeitjes. Ook Azië is vertegenwoordigd met de kameel. Natuurlijk ontbreekt ook zijn verre familie uit Zuid Amerika niet, de lama. De Bennettkangaroo uit Australië mag uiteraard ook niet ontbreken!
Dit hele assortiment wordt vervolmaakt door enkele roofdieren zoals de wolf, de poolvos, prairievos, de fret en Lynx, alsook een uitgebreide collectie vogels.
Sinds 1997 is Tiergarten Kleve het opvangstation voor roofvogels en uilen uit regio Kleef.
In het kader van de Europese instandhoudingprogramma’s (EEP’s) voor bedreigde diersoorten huisvest deze dierentuin de zeldzame Somalische wilde ezel en de kleine panda.
Grote attracties voor kinderen zijn de knuffelweide, waar ze de diertjes van heel dichtbij kunnen beleven en het dagelijkse voederen van de zeehonden om 10:30 en 16:00 uur.
Geschikt voer voor het kleinvee is verkrijgbaar bij de kassa.
Bezoek de dierentuin