Vrijgelaten panda gestorven

05juni2007
Bron: volkskrant.nl
Afgelopen donderdag werd bekend gemaakt dat de reuzenpanda Xiang Xiang die vorg jaar in het wild werd uitgezet is gestorven. Xiang Xiang was de eerste in gevangenschap geboren panda die werd vrijgelaten in de natuur.
Al op 19 februari is hij gevonden in de besneeuwde bossen van de provincie Sihuan. Hij was daar nog geen jaar eerder losgelaten.

Het Woolong onderzoekcentrum voor reuzenpanda’s meldt dat hij is overleden aan de gevolgen van een val. De dood van de panda is eerst uitgebreid onderzocht en daarom is het nieuws nu pas bekend gemaakt. Volgens een woordvoerder van het centrum is Xiang Xiang mogelijk uit een boom gevallen toen hij achtervolgd werd door andere panda’s.
In april vorig jaar werd Xiang Xiang vrijgelaten, na drie jaar lang te zijn getraind in overlevingstechnieken. Volgens het onderzoekscentrum toont zijn dood aan dat wilde panda's niet gemakkelijk een vreemd mannetje accepteren. Om die reden zal de volgende panda die wordt vrijgelaten een vrouwtje zijn, zei de onderdirecteur van het centrum, Li Desheng.
Xiang Xiang is begraven aan de voet van een berg.