Aftrap jaar van de biodiversiteit in de Biesbosch

05juni2007
Bron: ad.nl
Minister van Landbouw Gerda Verburg heeft samen met natuurspecialist Ivo de Wijs afgelopen zaterdag het startschot gegeven voor het ‘Jaar van de Biodiversiteit’. Dit vond plaats in de Hollandse Biesbosch.
Alle 20 Nationale Parken in Nederland organiseren het komende jaar activiteiten rond dit thema om mensen kennis te laten maken met de verscheidenheid aan plant- en diersoorten in Nederland.

,,De natuur is voor onze ontwikkeling erg belangrijk, niet alleen om haar schoonheid, maar ook omdat de natuur de basis van ons bestaan is,” zei minister Verburg bij de opening. ,,Zonder mug geen olifant en zonder bijtjes geen bloemetjes. Met andere woorden; dieren en planten kunnen niet zonder elkaar,” aldus Verburg. ,,Ook wij maken er deel van uit. Doordat er bomen zijn, krijgen wij zuurstof en bomen zorgen er met hun wortels weer voor dat de dijken in stand blijven.”

De minister benadrukte dat ook de jeugd bij de natuur moet worden betrokken. ,,Zeker nu steeds meer mensen van de natuur vervreemd raken, is het van belang ook kinderen te leren wat verantwoordelijkheid is. We kijken ook naar meer maatschappelijke stages in de natuur.”

Een eerste stap om de jeugd meer te betrekken bij de natuur en het belang daarvan, werd meteen bij de opening gezet. Kinderen konden zich verkleden als plant of dier en daarmee een vaartocht door de Biesbosch winnen. De jury, met Ivo de Wijs als voorzitter, beloonde Kim ‘de klaproos’ en Ot ‘de vleermuis’ met deze hoofdprijs.