Twee kraanvogeljongen in Fochteloërveen

14augustus2007
Bron: natuurmonumenten.nl
De kraanvogeljongen in het Fochteloërveen hebben eind juni hun vleugels uitgeslagen. Maar liefst twee paar kraanvogels bouwden dit jaar een nest in het uitgestrekte hoogveengebied. Al voor het zesde opeenvolgende jaar is het Fochteloërveen een kraamkamer is voor de kraanvogels.
Dit is bijzonder want daarvoor waren er 250 jaar geen broedende kraanvogels in Nederland.
Beide broedparen legden twee eieren, een teken dat het goed met ze gaat en ze volop vertrouwen hebben in hun leefomgeving. Uiteindelijk brachten beide paren één jong groot. Momenteel zoeken de kraanvogels voedsel in de randzone van het natuurgebied.
Vijftien jonge kraanvogels zijn sinds 2001 grootgebracht in het Fochteloërveen. De aanwezigheid van deze prachtige vogels wordt door Natuurmonumenten als een kroon op haar werk beschouwd. Natuurmonumenten werkt aan het vergroten en verbeteren van het Fochteloërveen om de kraanvogels meer ruimte te geven. De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten het gebied natter gemaakt. Met subsidies en vooral bijdragen van de Nationale Postcode Loterij en leden kocht Natuurmonumenten landbouwgrond en plaatste damwanden. Hierdoor ontwikkelt zich een weids en voor ons land uniek hoogveengebied. De kraanvogels, maar ook veel andere planten en dieren voelen zich thuis in dit gebied.
Natuurmonumenten is nog niet klaar met het werk. Nog steeds stroomt regenwater via sloten in en rond het Fochteloërveen het natuurgebied uit. Om het hoogveen en de daar levende planten en dieren te kunnen behouden, moet meer regenwater worden vast gehouden. De komende jaren dempen boswachters de sloten en vormen ze de aangekochte landbouwgrond om tot natuur. Hierdoor kan in het Fochteloërveen op meer plaatsen de ontwikkeling van hoogveen starten. Natuurmonumenten hoopt hiermee de kraanvogel als vaste broedvogel te mogen behouden.

Het Fochteloërveen is op verschillende manieren te bekijken. Er zijn twee uitgezette wandelroutes en fietspaden. Daarnaast is er een vogelkijkhut en een informatiecentrum. Vanaf de uitkijktoren in Plantsoen bij Ravenswoud heeft u een eindeloos uitzicht over het hoogveen. Met een beetje geluk vangt u een glimp van de kraanvogels op!