Obesitas bij huisdieren

29augustus2007
Bron: AllAboutFeed.net
Obesitas is een serieus probleem voor een derde van alle honden en katten in Groot Brittanië. Dit wordt gemeld door Sainsbury’s Bank en dan specifiek door de afdeling Dieren Verzekeringen. Zij schatten dat rond de 2,7 miljoen honden en 2,8 miljoen katten lijden aan obesitas.
Het merendeel van de dierenfysiotherapeuten denkt dat obesitas het belangrijkste gezondheidsprobleem bij honden is. De problemen worden veroorzaakt door te weinig beweging en door overvoedering.
Claire Moyles, manager bij Sainsbury’s Verzekeringen voor Dieren, zegt: ‘Veel huisdierbezitters verwennen hun huisdieren met voedsel en snacks die voor humane consumptie bedoeld zijn. Ze moeten zich beseffen hoe slecht dit kan zijn voor de gezondheid van hun geliefde huisdier. Snoeperijen zoals chocola leiden niet alleen tot obesitas maar in grote hoeveelheden kan dit ook negatieve effecten hebben op het hart en de alvleesklier van de dieren. Overvoerde, obese dieren leiden vaak aan diabetes, osteoarthritis en andere aandoeningen waardoor ze langdurig onder veterinair toezicht moeten blijven. Hun levensverwachting kan ook dramatisch verkort zijn. Huisdiereigenaren die het gewicht en de gezondheid van hun huisdieren ter harte nemen moeten kiezen voor gebalanceerde diervoeders, die zo mogelijk van organische grondstoffen gemaakt zijn en vrij zijn van additieven en conserveringsmiddelen.”