Reovirus risico in Nederland en België

10oktober2007
Bron: noivbd
Het Reovirus is vooral in de herfst en wintermaanden actief. Rond oktober-november worden jaarlijks uitbraken gezien met plotseling grote sterfte van vogels (grasparkieten en andere vooral Australische parkieten).
Parkieten en papegaaien die besmet zijn met het reovirus vertonen de volgende ziekteverschijnselen: depressiviteit, stoppen met eten, een groenig-gelige te dunne ontlasting . De dieren worden heel sloom en traag en uiteindelijk is er ook bloed in de ontlasting te zien (omdat ze enkele dagen niet gegeten hebben). Soms kunnen de vogels als secundaire complicatie ademhalingsproblemen krijgen.
De sterfte kan in enkele weken oplopen van 10 tot 100%. Bij onverwachte sterfte van de vogels is sectie aan te raden.
De overdracht van het virus gaat door direct of indirect contact vooral via de ontlasting van besmette vogels, via speeksel en ontlasting in drinkwater en waarschijnlijk ook via de lucht (droge ontlasting in stofdeeltjes).

Het is aan te raden om dieren die thuiskomen na een show of dieren die van een beurs komen tenminste twee weken in quarantaine te houden (apart houden van de eigen vogels en pas verzorgen na de eigen vogels).

Voor meer informatie over het Reovirus en voor informatie over desinfectie en bestrijding:

Dr Gerry M. Dorrestein
Pathologie Laboratorium NOIVBD
Veldhoven
Tel 06 11 05 76 02
www.noivbd.nl