25 konikpaarden naar Letland

05december2007
Bron: groningerlandschap.nl
Vijfentwintig konikpaarden die in het Zuidlaardermeergebied stonden gaan begin december naar Letland. Het Groninger Landschap geeft de dieren aan het Wereldnatuurfonds. De konikpaarden worden naar ...
Lake Pape, een groot natuurgebied in Letland, gebracht. Ze worden daar ingezet om bebossing tegen te gaan.

De paarden worden beschikbaar gesteld aan de beheerder van Lake Pape. Veel boerderijen zijn verlaten na de val van het communisme en er ontstaat overal bos. Het Wereldnatuurfonds werkt aan het behoud van het gevarieerde historische landschap in Lake Pape en was erg geïnteresseerd in het overnemen van de paarden.
De paarden moeten weg uit het Zuidlaardermeergebied omdat dit te klein is voor de groeiende kudde. Al eerder werden paarden aan buitenlandse organisaties gegeven. Letland is de verste bestemming tot nu toe. Het Wereldnatuurfonds zorgt voor de transportkosten.

Ook binnen de eigen kuddes gaat het Groninger Landschap dieren uitwisselen om de populaties gezond te houden. Zo zullen er paarden worden geruild tussen Landgoed Ennemaborgh in Midwolda, het natuurgebied Bourtange en het Zuidlaardermeergebied. Al twee weken voor het transport naar Letland is een begin gemaakt met het vangen en verzamelen van de kuddes zodat er een goede selectie gemaakt kan worden.