Amfibie reddingsoperatie

26november2008
Bron: Gazet van Antwerpen
Veel amfibiesoorten worden met uitsterven bedreigd. Eerder in deze nieuwsbrief werd daar ook al aandacht aan besteed. De Zoo van Antwerpen heeft nu in samenwerking met ...
Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en Artis in Amsterdam de operatie ‘Redding Amfibieën’ opgestart. Begin november volgde een groep dierverzorgers een cursus over de verzorging, huisvesting en het kweken van amfibieën.
Volgens amfibieënspecialist Ben Van Dyck zijn de afgelopen vijf jaar al 130 soorten amfibieën uitgestorven. Wanneer elke dierentuin twee of drie soorten onder zijn hoede neemt kan deze negatieve spiraal doorbroken worden. De Zoo van Antwerpen en de beide Nederlandse dierentuinen spelen daarin een voortrekkersrol. Het idee is om collecties op te starten van waaruit dieren uitgezet kunnen worden. De Zoo van Antwerpen zal zich gaan inzetten voor onder andere de wormsalamander en de Lake Oku-klauwkikker. Deze dieren gaan in strikt afgesloten ruimtes gekweekt worden.
Er zullen ook wel dieren getoond worden want alleen maar plaatjes zijn voor de bezoekers van de dierentuinen niet zo interessant. Van Dyck wil juist de nodige interesse wekken bij het publiek.