Over leven in het X-treme

10december2008
Bron: natuurwetenschappen.be
Deze tentoonstelling in het museum voor Natuurwetenschappen in Brussel neemt je mee naar plekken op aarde waar extreme omstandigheden heersen. De mens zou het er maar kort uithouden en heeft dan nog hulp nodig van kleding, airco of extra zuurstof.
Maar er leven wel dieren op die plekken. Hoe doen ze dat dan? Tijdens deze tentoonstelling ontdek je welke dieren zulke overlevingskunstenaars zijn en hoe zij dat doen. De extremen die bekeken worden zijn koude, hitte, droogte, permanente duisternis en zuurstofgebrek. Bij elk onderdeel kunnen mensen ook ervaren hoe deze extreme gebieden ‘aanvoelen’. Bij het onderdeel koude zijn er een ijsmuur en een poolbries en bij de hitte weer warmtelampen. De permanente duisternis wordt nagebootst in een stikdonkere grot. Bij het onderdeel droogte is een mistmachine geplaatst om de truc van de woestijnkever na te bootsen. En bij zuurstofgebrek kunnen bezoekers hun zuurstofverbruik meten en longcapaciteit bepalen.

Op de site wordt per onderdeel meer uitgelegd. Over hoe wij de extremen als mens ervaren. Maar ook welke dieren zich aangepast hebben aan deze extreme leefomstandigheden en hoe ze dat gedaan hebben. Leer meer over de truc van de Noord-Amerikaanse boskikker om niet te bevriezen en hoe de woestijnhagedis over het hete zand danst. En dat kamelen geen water in hun bulten opslaan, maar vet. Water kunnen deze dieren overigens wel supersnel drinken.

De tentoonstelling is tot zomer 2009 te zien.
Kijk vast op de site van het museum!