Minister Veerman installeert Forum Welzijn Gezelschapsdieren

25januari2005
Minister Veerman heeft vandaag het Forum Welzijn Gezelschapsdieren geïnstalleerd. Naar aanleiding van de werkconferentie die in oktober werd gehouden heeft de minister de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) gevraagd een Forum in te stellen dat op voortvarende wijze uitwerking gaat geven aan de resultaten van de werkconferentie.
De werkconferentie had tot doel samen met maatschappelijke organisaties na te gaan op welke wijze het welzijn van gezelschapsdieren duurzaam geborgd kan worden. De minister is van mening dat je een zorgplicht hebt voor dieren op het moment dat je een dier houdt. Het is niet de overheid maar de burger die dieren houdt. Goede zorg voor gezelschapsdieren is zeer moeilijk afdwingbaar met wetten en regels. We komen verder met goede afspraken en onderling vertrouwen. De minister noemt dit van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat'.

Een van de conclusies van de conferentie is dat we op het terrein van voorlichting en communicatie relatief eenvoudig veel winst kunnen boeken waardoor het welzijn van gezelschapsdieren verbeterd kan worden. De minister vraagt het Forum om op korte termijn met een gedetailleerd plan van aanpak te komen over de rol van de burger, de rol van de handel en over identificatie en registratie, waarbij de prioriteit ligt bij de twee eerste onderwerpen. De eerste resultaten van het Forum worden binnen afzienbare tijd verwacht.

De voorzitter van de RDA, prof. dr. C.J.G. Wensing, is tevens voorzitter van het Forum. In het Forum zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd: Dierenbescherming, Platform Verantwoord Huisdierbezit, Dibevo, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het Forum zal rechtstreeks aan de minister rapporteren.