Vlinders in de auto

04maart2009
Bron: dur.ac.uk
Twee vlindersoorten zijn met auto's naar koelere gebieden in het Noorden van Groot Brittannië gebracht. Vervolgens zijn de vlinders gedurende 8 jaar gevolgd in hun nieuwe habitat. Deze methode bleek succesvol.
Door de klimaatverandering worden vlinders gedwongen naar andere gebieden te trekken. Normaal gesproken kunnen de vlinders dat prima zelf regelen, maar de huidige klimaatveranderingen gaan te hard voor de vlinders. Van twee vlindersoorten (dambordje, Melanargia galathea en geelsprietdikkopje, Thymelicus sylvestris) bekeken onderzoekers wat de meest optimale leefgebieden waren. Deze gebieden lagen veel noordelijker dan waar de vlinders tot dan toe verbleven. Ook was de afstand te groot om op eigen kracht te bereiken.
Tussen 1999 en 2000 werden vlinders gevangen en met de auto naar hun nieuwe leefgebied gebracht. In de 8 daarop volgende jaren werden de vlinders gevolgd.

De ‘geassisteerde kolonisatie’ was een succes. Op deze manier kunnen vlinders en mogelijk ook andere diersoorten geholpen worden wanneer hun leefgebied steeds minder geschikt wordt. Ook kunnen zo gebieden die slecht geschikt zijn als leefgebied makkelijk omzeild worden.

Het onderzoek was een samenwerking tussen drie Britse universiteiten (Durham, York en Leeds), het Centre for Ecology and Hydrology en de Butterfly Conservation. Resultaten zijn gepubliceerd in Conservation Letters.