Verenigd Koninkrijk: rechter sanctioneert verbod op vossenjacht

01maart2005
LBA Actualiteiten
De jacht op vossen met honden is sinds 18 februari verboden. Alle pogingen van de Countryside Alliance, een koepel van belangengroeperingen op plattelandsgebied, om de wet voor de rechter in diskrediet te brengen hebben gefaald. Ook het beroep van de Countryside Alliance tegen een rechterlijke uitspraak die het gebruik van de Parliament Act 1949 om de wetgeving door de strot van het Hogerhuis te dwingen sanctioneerde, heeft gefaald.
De Coutryside Alliance mag van de rechter in beroep niet naar de Law Lords in het Hogerhuis, te vergelijken met de Nederlandse Hoge Raad, stappen. De regering kreeg overigens nog een flinke veeg uit de pan van de rechter in beroep: de regering heeft namelijk altijd geprobeerd de daadwerkelijke inwerkingtreding van de wetgeving uit te stellen tot de zomer van 2006, om daarmee een potentieel probleempunt voor de verkiezingen, verwacht in mei 2005, te vermijden. De rechter in beroep verweet de regering zich achter de rechters te verschuilen in een poging een politiek gevoelige beslissig (namelijk om alsnog zeer omstreden wetgeving daarover in te dienen) te vermijden.

Het eerste weekend na de inwerkingtreding van de wetgeving hebben ongeveer 270.000 voorstanders van het jagen met honden op vossen gedemonstreerd. 271 Jachtgroepen reden uit door heel Engeland en Wales. De politie wilde in eerste instantie geweld tussen vooren tegenstanders van deze vorm van ‘bloodsports’ te voorkomen en zei zich pas in tweede instantie te bekommeren om vervolging van mogelijke overtreding van de wet. De stemming onder de voorstanders van de jacht was zeer feestelijk, ondersteund door vele muziekbandjes en supporters. Door velen werd deze dag gezien als het begin van de tegenaanval. 91 vossen werden dit weekend gedood, waarvan de meesten op de nu legale ‘flushing out’ manier, waarbij de honden gebruikt worden om de vossen op te jagen, waarna ze met een geweerschot gedood worden. Vier vossen werden door de meutes honden gedood, omdat de honden niet luisterden naar de terugroep. De laatste legale ‘hare coursing’ (waarbij honden een haas te pakken moeten zien te krijgen) liep uit op relletjes tussen vooren tegenstanders (League against Cruel Sports), waarbij de politie enige arrestaties heeft verricht. De League Against Cruel Sports, maar ook andere dierenwelzijnsorganisaties zoals de Royal Society for the Prevention of Cruelty against Animals hebben overtredingen van de wetgeving gefotografeerd en gefilmd.

De vos die vlakbij het huis van premier Blair in diens kiesdistrict Sedgefield (NoordoostEngeland) woont, heeft laatste legale jachtdag met honden overleefd. De South Durham jachtgroep had alles op alles gezet om hem te pakken te krijgen. Ondanks de geconcentreerde inzet van 80 paarden en 35 honden en na een jacht van ruim 22 kilometer was de vos – ‘Tony’s Fox’ genaamd – de South Durham jachtgroep opnieuw te slim af, net zoals de afgelopen vijf jaar.
Intussen wordt er links en rechts getracht zoveel mogelijk van de nood een deugd te maken. Ierland, maar ook NoordIerland (het enige deel van het VK waarin de jacht op vossen met honden niet is verboden), staan al met open armen klaar om de liefhebbers van de jacht op vossen met honden te ontvangen. Ook in het Franse Gascogne, rond Pau, zijn de Engelse jagers van harte welkom. Met een prachtig heuvelachtig, open terrein aan de voet van de Pyreneën van Pau tot Biarritz en een goedkope vliegverbinding met Ryanair is de ‘Le Pau Hunt’, in 1840 opgericht, weer in volle glorie herrezen. Deze jachtgroep, die ooit Winston Churchill tot het ledenbestand kon rekenen, was op sterven na dood en heeft sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer op een echte vos gejaagd. De negentien Franse leden en het tot nu toe enige Britse lid stapten op hun paarden en lieten hun honden een kunstmatig (gesleept) spoor volgen. Iedereen in Gascogne tot en met de socialistische burgemeester van Pau ziet de Engelsen graag komen vanwege de verwachte inkomsten die dat met zich mee zal brengen. Het Britse lid van de jachtgroep zal geharde Engelse honden gaan importeren, want naar zijn mening zijn de Franse honden niet op die taak berekend. Hij is bijzonder blij met de wetgeving in Frankrijk, die niet alleen landeigenaren verplicht jagers toe te laten tot hun grondgebied, maar ook de jacht op ongedierte (waartoe de vos wordt gerekend) zo belangrijk vindt dat het bij wijze van spreken is toegestaan de meute honden door iemands voordeur binnen te jagen en het pand via de achterdeur weer te verlaten. En de burgemeester van Pau, een voormalig minister, zal zijn kanalen in Parijs aanboren in een zoektocht naar EUsubsidies om de paardenstallen en hondenkennels te laten herbouwen.