Symposium "Animal Welfare in Quality Assurance Schemes", 30 maart, Leeuwarden

18maart2005
Dr. H. Hopster
Gebruikers van dierlijke producten, afnemers van diensten ten behoeve van het dier, bezoekers van instellingen met dieren en kopers van dieren vinden welziin van dieren hoe langer hoe meer belangrijk en stellen daar ook eisen aan.
Dit geldt niet alleen voor landbouwhuisdieren maar even zo goed voor gezelschapsdieren, dierentuindieren, proefdieren, dieren ingezet op zorgboerderijen, kortom alle dieren waar mensen bemoeienis mee kunnen hebben.

Door middel van wet en regelgeving kunnen minimumeisen voor dierenwelzijn worden vastgesteld. Garanties die uitstijgen boven dit wettelijke minimum kunnen onderdeel zijn van kwaliteitszorgsystemen door de betrokken partijen zelf worden vastgesteld en nageleefd. Een dergelijke aanpak wordt al langer toegepast ten behoeve van voedselveiligheid, diergezondheid en milieubelasting. In alle gevallen staat of valt de geloofwaardigheid van dergelijke systemen met een onafhankelijke en betrouwbare certificatie.

Om op het gebied van dierenwelzijn over inzet en opzet van dit soort systemen te adviseren, de systemen in bedrijven en instellingen te beheren en adequaat te kunnen adviseren zijn specifieke kennis en vaardigheden nodig. Hierbij kan men denken aan kennis over meten van welzijn, objectieve welzijnscriteria, nationale en internationale regelgeving en zorgsystemen en vaardigheden op het gebied van advisering, communicatie en handhaving.

Inspelend op deze ontwikkelingen heeft Van Hall/ Larenstein subsidie gekregen in het kader van het project ‘innovatie groen onderwijs’ om zowel ten behoeve van het reguliere onderwijs als cursorisch en nascholingsonderwijs een uitgebreid onderwijspakket te ontwikkelen. Dit zal begin 2006 resulteren in een complete BSc-minor Animal Welfare Auditing met een omvang van een half jaar. Deze minor kan gevolgd worden door studenten van HBO dieropleidingen. Afgeleid hiervan zullen bij- en nascholingscursussen ontwikkeld worden voor werkenden in diersectoren. De ontwikkeling van dit onderwijs zal plaats vinden in samenwerking met de universiteiten van Bristol en Wageningen, vertegenwoordigers namens het bedrijfsleven zoals Nutreco en Dibevo, vertegenwoordigers uit de proefdierwereld en belangenorgansaties.

Binnen Van Hall-Larenstein is het project van start gegaan maar al in een vroeg stadium willen we vertegenwoordigers uit alle diersectoren op de hoogte stellen van de ontwikkelingen op het gebied van dierenwelzijn in kwaliteitszorg in het algemeen. Hiertoe wordt gedurende het symposium op 30 maart deze ontwikkeling van alle kanten belicht door vertegenwoordigers uit de landbouwhuisdierensector, gezelschapsdieren-, dierentuindieren- en proefdierensector, levensmiddelenhandel, de universiteit van Bristol en de Dierenbescherming.

Deze bijeenkomst zal daarom waardevol zijn voor iedereen die in de beroepspraktijk te maken heeft met dierenwelzijn, van verantwoordelijke voor de houderij tot eindgebruiker van product of dienst. Ook voor onderwijsgevenden en beleidsmatig betrokkenen zal dit symposium waardevolle informatie bieden. In het programma is voldoende ruimte ingebouwd voor informele contacten.

We hopen u dan ook op 30 maart te mogen begroeten. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Aanmelden graag bij: http://www.welzijndieren.nl/symposium (Tjalling Huisman: 058-2846100).