Paarden chip: Aanmeldingstermijn DNA profiel verlengd.

21maart2005
De termijn waarbinnen de paardenhouders zich kunnen aanmelden voor de alternatieve wijze van identificatie (DNA-profiel) is verlengd tot 1 juli 2005. Dit kondigde het Productschap van Vee en Vlees (PVV) aan in een persbericht
Onderzocht wordt, of het mogelijk is om een permanente regeling te treffen voor identificatie door middel van DNA-profielen.
Op dit moment geldt, dat de paarden gechipt moeten zijn. Er wordt een uitzondering gemaakt voor paarden die geïdentificeerd zijn door middel van het DNA profiel in het paspoort.
Verder wordt een uitzondering gemaakt, als de houder kan aantonen dat een verzoek is ingediend om op basis van gewetensbezwaar een ontheffing van de chipverplichting te krijgen.

De signalen, dat paarden zonder chip op de paardenmarkt in Utrecht worden geweigerd, zijn niet terecht.
Het blijkt niet om een weigering tot de paardenmarkt te gaan. Maar om het opmaken van een exportcertificaat. Voor export geldt, dat het paspoort volledig moet zijn. Dat wil zeggen: inclusief een chipnummer of DNA-profiel en een ingetekende schets. Voor de paarden waarvoor het exportcertificaat geweigerd werd, ontbrak de informatie geheel of gedeeltelijk.