Overheid stopt per 1 maart 2005 met bestrijding van Amerikaans VuilBroed (AVB).

21maart2005
Bron LNV
Omdat de overheid zich tot haar kerntaken wil beperken, zal ze met ingang van 1 maart stoppen met bestrijding van AVB. De bedrijfsraad voor Bijhouders is gevraagd een plan van aanpak rond de bestrijding te maken.
De overheid is verantwoordelijk voor bestrijding van zeer besmettelijke ziekten. Dat zijn ziekten, waarvoor een Europese bestrijdingsplicht van toepassing is. Voor AVB geldt geen internationale verplichting. Daarmee vervalt de verantwoordelijkheid voor de overheid. Aangezien de sector verantwoordelijke is voor ziekten zonder internationale bestrijdingsplicht, verschuift dit dus.
In dat licht wordt de Bedrijfsraad voor de Bijenhouderij uitgenodigd een plan van aanpak samen te stellen.
De Bedrijfsraad heeft echter al een aantal problemen in kaart gebracht.
Zo zijn iet alle bijenhouders aangesloten. Deze niet leden kunnen dus ook niet gedwongen worden om de regels uit het plan van aanpak te volgen.
Verder kunnen de hoge kosten voor bestrijding leiden tot beëindiging van het lidmaatschap. Bijkomend nadeel is, dat de leden dan moeilijk traceerbaar worden.
Verder bevat buitenlandse honing bijna altijd sporen van de verwekker van AVB. Bijenvolken van Nederlandse imkers worden door consumptie ongewild besmet.

Samenvattend kan worden gesteld, dat de Bedrijfsraad bereid is haar rol voor het bestrijden van AVB op zich te nemen. Ook zal zij voor de financiering zorgdragen. Daarvoor zal zij een plan van aanpak opstellen.
Het ministerie van LNV zal het plan op haar beurt zoveel mogelijk faciliteren. Ook zal het ministerie van LNV expertise op het gebied van AVB-diagnostiek op peil houden.