Een half miljoen kamelen in Australië

28april2005
Bron: de telegraaf
De Australische inspecteur van Landelijke gebieden Chris Turner heeft bekend gemaakt dat de kamelenpopulatie met 11 % per jaar groeit. Als gevolg van deze groei veroorzaken ze, met name in het zuiden, overlast voor boeren. Ze drinken het water op dat voor het vee bestemd is.
Tussen 1880 en 1890 werden kamelen in Australië geïntroduceerd. Ze waren bestemd voor transporten door de woestijn, maar werden overbodig door de komst van vrachtauto’s en treinen. Aangezien de kameel nauwelijks natuurlijke vijanden heeft, groeit hun aantal snel. Geschat wordt, dat er ongeveer een half miljoen kamelen in Australië zijn. Als maatregel heeft Turner aangegeven de kamelen dood te schieten. Daarbij zou het vanuit een helikopter de makkelijkste, snelste en goedkoopste manier zijn.
Het koninklijk Genootschap voor Preventie van Wreedheid tegen Dieren weersprak Turner. Zij vinden het onmogelijk om een kameel snel en pijnloos vanuit een helikopter neer te schieten. Het is niet bekend om hoeveel kamelen het gaat; Turner heeft het over duizenden.