Paardenchip: ook na 1 juli is DNA identificatie bij paarden toegestaan

28april2005
Bron lnv
Het chippen van paarden, pony’s en ezels blijft verplicht. Daarnaast wordt het DNA profiel ook als identificatiemiddel geaccepteerd. Intentie is, dat deze wijziging van de PVV verordening met ingang van 1 juli as in werking treedt.
De aanmeldingstermijn voor paardenhouders om voor gewetensbezwaardenregeling in aanmerking te komen is verlengd tot 1 juli 2005.
Er bestaat volgens de minister geen belemmering in de Europese regelgeving om het DNA profiel te gebruiken als alternatief voor de chipverplichting.
Aan de ontheffing worden wel aanvullende voorwaarden verbonden. Zo is de paardenhouder verplicht mee ter werken aan het nemen van haarmonsters die de identiteit van het paar verifiëren. Ook is hij verplicht de meerkosten te betalen. Kosten zijn: afnemen van het haarmonster, verzendkosten naar laboratorium. Verder het DNA onderzoek en ontvangst en controle van resultaten.
De ontheffing moet ruimschoots voor het bereiken van de leeftijd van 7 maanden aangevraagd worden. Zeven maanden is de leeftijd waarop paardachtigen moeten beschikken over een paspoort.
Verder blijft gelden, dat paarden die geen chip dragen niet ter slachting kunnen worden aangeboden.