Advies van RDA over gevaarlijke diersoorten als huisdier.

13mei2005
Bron: LNV
De Raad van Dierenaangelegenheden (RDA) heeft een advies aan minister Veerman (LNV) afgegeven voor het houden van gevaarlijke diersoorten als huisdier. Daarbij is geïnventariseerd, welke diersoorten als potentieel gevaarlijk moeten worden aangemerkt, hoe de huidige situatie is en wat daarover in het buitenland geregeld is.
Verkorting van de positieflijst.
In een advies naar de minister geeft de RDA aan, dat de huidige positieflijst niet verkort kan worden.
Verkorting van deze lijst zou volgens de RDA namelijk leiden tot een ongenuanceerde lijst, die onvoldoende recht doet aan het karakter van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren.

Gevaarlijke dieren.
De Raad constateert, dat het vrijwel onmogelijk is in algemene termen aan te geven of een dier als potentieel gevaarlijk aangemerkt moet worden. Vaak bepaalt de omgeving of het moment wanneer een dier gevaarlijk wordt. Dieren met een lage 'aaibaarheidsfactor' worden eerder als gevaarlijk verondersteld. Maar ook diverse populaire dieren met een hoge 'aaibaarheidsfactor' zijn potentieel gevaarlijk

Vermelding “potentieel gevaarlijke dieren” op de lijst.
Hoewel de lijst niet verkort is, heeft de Raad wel vermeldingen toegevoegd bij potentieel gevaarlijke dieren. Ook is aangegeven welke diersoorten in het CITES- verdrag worden genoemd.
Op grond daarvan heeft de minister van LNV besloten, dat de positieflijsten niet worden opgenomen in de regelgeving. Dat past naar zijn zeggen niet binnen het huidig kabinetsbeleid van deregulering. Omdat het om dieren gaat die door particulieren gehouden worden, is handhaving van dergelijke regels moeilijk.

Rol van de lijsten
Wel ziet de minister een nadrukkelijke rol voor de lijsten bij voorlichting naar burgers. Ook bij het maken van onderlinge afspraken tussen partijen in de dierensector is zo’n rol weggelegd. Daarbij kan de lijst dienen als onderdeel van een certificeringsysteem voor handel en fokkerij. De toevoeging door de RDA dat de diersoort als potentieel gevaarlijk moet worden beschouwd, vergroot naar mening van de minister de waarde van de lijsten.

Eerste rapportage en actieplan
In het advies doet de Raad suggesties en aanbevelingen rond het houden en verhandelen van potentieel gevaarlijke dieren. Hoewel deze in eerste instantie gericht zijn op het houden, zijn ze ook toepasbaar op het verhandelen van gezelschapsdieren in het algemeen.


Forum Welzijn gezelschapsdieren
In 2004 werd door de RDA een forum Welzijn Gezelschapsdieren voor de duur van 1 jaar ingesteld. Het is samengesteld uit leden van de RDA, die betrokken zijn bij het aandachtsveld Gezelschapsdieren. Het forum werkt oplossingen uit voor knelpunten van de werkconferentie Welzijn Gezelschapsdieren (oktober 2004). Verder onderzoekt het forum de haalbaarheid en effectiviteit van de RDA aanbevelingen en suggesties. Verwacht wordt, dat een eerste rapportage en actieplan in oktober 2005 beschikbaar zijn.