Landelijke campagne KNHS: “Weet wat je doet als je een paard ontmoet”.

13mei2005
Bron: KNHS
Paard en berijder komen soms in een situatie dat zij verkeersdeelnemer worden. Dat gebeurt als hun pad langs of over een rijweg voert. Of als een paarden pad de openbare weg kruist.. Op dat moment worden paard en ruiter beiden geconfronteerd met medeweggebruikers, die vaak geen idee hebben hoe met de situatie om te gaan.
Uit onderzoek van de Stichting Consument en Veiligheid blijkt, dat elk jaar 447 ernstige ongelukken met paarden plaatsvinden. Daarbij is naast het paard ook een auto betrokken. Volgens de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) zijn er veel meer incidenten dan dit aantal geregistreerde ongelukken.
Daarom is de KNHS is mei met een landelijke campagne gestart: “Weet wat je doet als je een paard ontmoet”. Deze campagne is bedoeld voor met name jonge autobestuurders en publiek dat niet gewend is met paarden om te gaan.
Veel bestuurders weten vaak niet wat ze van paarden kunnen verwachten.
Door bijvoorbeeld het paard langzaam te passeren,denken ze goed met de situatie om te gaan.
Als ze dan gas geven zodra ze voorbij zijn, schrikt het paard alsnog. Ook knipperen met licht, toeteren, zelfs plots een paraplu opsteken laten het paard schrikken.
Met de campagne wordt dit besef onder de aandacht gebracht met als doel minder ongelukken en gevaarlijke situaties.