Olifanten in het nieuws

17maart2010
Bron: telegraaf.nl, taronga.org.au en zoo-emmen.nl
Afgelopen maand waren er diverse malen olifanten in het nieuws, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. En dan vooral berichten rond de geboorte van olifanten. Hier een kleine compilatie van de berichten.
Begin maart werd in Thailand een olifantentweeling geboren. Het is zeer zeldzaam dat er een olifantentweeling ter wereld komt. De beide (mannelijke) kalfjes wegen 70 kilo en zijn twee uur na elkaar geboren.
In de Taronga Zoo in Sydney waren de verzorgers in zak en as. Een hoogdrachtige olifant leek een dood jong te dragen. Er was geen hartslag meer te vinden bij de baby en ook de andere olifanten in de groep gedroegen zich alsof ze in rouw waren. Groot was dan ook de verbazing toen er toch een levend olifantenkalf geboren werd. Het woog 100 kilo, wat een heel mooi gewicht is voor een kalfje. De start van het kalfje is moeilijk geweest maar het ziet er steeds beter uit.
Ook in Dierenpark Emmen wisselen verdriet en blijdschap elkaar af bij de olifantenkudden. Half februari overleed daar plotseling olifant Swe San Thay. De doodsoorzaak was niet duidelijk en het lichaam is voor sectie overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde. Hier werd duidelijk dat zij drachtig was van een extreem zwaar kalf (130 kg). De eerste fase van de bevalling was op gang gekomen en daarbij is Swe San Thay ten val gekomen. Zij heeft haar bekken gebroken is overleden aan de shock en het bloedverlies die daarvan het gevolg waren.
Maar op 9 maart was er weer een goed bericht: Htoo Kin Aye schonk het leven aan een olifantenbulletje. Deze kleine olifant is Einga-Tha genoemd. Dit betekent ‘geboren op dinsdag’. Het is een Birmaanse naam, geheel in de traditie van het park.

De olifanten op de foto komen niet voor in de tekst.