Slachting Ierse runderen van de baan.

27mei2005
Bron: LNV
De Ierse minister Coughlan van Landbouw en Voedsel heeft zijn Tweede Kamer laten weten niet te voelen voor slachting van runderen die voor 1996 zijn geboren.
Deze suggestie was voorgelegd vanuit de Dail. Doel van de suggestie was, voor eens en altijd het risico op BSE besmetting elimineren.
Ook verwacht de minister, dat de komende vijf jaar nog zo’n 165 gevallen van BSE in Ierland zullen opduiken. Deze uitspraak deed hij op basis van de meest waarschijnlijke scenario’s.
Coughlan schat dat er momenteel meer dan 450.000 runderen leven, die voor 1996 geboren zijn. Uitgaande van de laagste prijs zou een massale slachting minstens 225 mln kosten.
Minister Coughlan citeerde uit een rapport van de Ierse Food Standard Agency. Daarin concludeert de Agency, dat uit oogpunt van voedselveiligheid geen toegevoegde waarde zit in slachting van oudere runderen.
Voorwaarde is dan wel, dat bestaande controles en regelingen naar behoren worden uitgevoerd.
Tot nu toe zijn dit jaar in Ierland 25 gevallen van BSE- besmetting geconstateerd. In 2004 waren dat in dezelfde periode 59 gevallen. In ging het om 2003 92 gevallen en in 2002 om 145.