Bouwen aan een toekomst voor wilde dieren.

07juni2005
Bron: WAZA
Dierentuinen en aquaria over de hele wereld hebben gezamenlijk een strategie ontwikkeld voor conservation. Die strategie hebben ze vastgelegd in het strategisch plan "Bouwen aan een toekomst voor wilde dieren".
Gastheer voor de internationale presentatie van het plan was de dierentuin van Melbourne, met het prijswinnende "Trail of the Elephants" (Olifantenspoor).

Ed McAlister, President van World Association of Zoos and Aquariums (WAZA), vertelt dat het strategisch plan een belangrijke bron vormt voor dierentuinen en aquaria. “Een toekomst bouwen voor Wilde dieren” is een strategische visie voor bijdragen in conservation door dierentuinen en aquaria wereldwijd”, aldus McAlister. Dierentuinen en aquaria zijn al spreekwoordelijke voorbeelden voor wezenlijke conservation-activiteiten die onder andere omstandigheden niet voor zouden komen. Daarom moedigt het strategisch plan aquaria en dierentuinen verder aan om model te staan voor daadwerkelijk integrale samenwerking.
Deze samenwerking houdt in, dat de verschillende conservationprojecten met elkaar worden verbonden.

Het strategisch plan adviseert dierentuinen en aquaria om hun conservation-activiteiten aan te vullen met harde feiten en metingen. Het noopt dierentuinen en aquaria voorop te lopen bij milieubehoud: dwingt hen ethische standaarden voor dierenwelzijn te ontwikkelen en op te volgen.
Verder vraagt het strategisch plan om een groeiend en krachtig netwerk, om informatie uitwisseling en om onderlinge samenwerking tussen dierentuinen en aquaria. Maar vraagt ook om samenwerking met andere organisaties.
Het plan adviseert om conservation in het wild te ondersteunen door wetenschappelijk onderzoek en fokprogramma’s, maar ook door het toepassen van aanwezige kennis en ervaring.
Het nieuwe strategisch plan zal in diverse verschillende talen gepubliceerd worden. Het zal opgevolgd worden door een Bronnen Handleiding, gevuld met praktische voorbeelden en adviezen voor conservation-activiteiten