Virus door apen.

23juni2005
Bron: Johns Hopkins University, BBC / Planet DN redactie
In centraal Afrika zijn bij mensen twee nieuwe retrovirussen ontdekt. De virussen worden verspreid door apen.
De infectie veroorzaakt in de meeste gevallen geen symptomen. Toch kan het neurologische problemen geven en zelfs tot leukemie leiden.
Volgens wetenschappers van de Johns Hopkins University in Baltimore, ontdekkers van de genoemde virussen, bewijst hun studie dat het overslaan van gevaarlijke virussen van mens naar dier gebruikelijk is.

De virussen stammen uit dezelfde familie als het bekendste retrovirus: HIV, de veroorzaker van AIDS.
Zij hebben de namen 'Human T-lymphotropic Virus types 3 en 4 (HTLV-3 en HTLV-4) gekregen.

HTLV-3 is synoniem met het apenvirus STLV-3. Waarschijnlijk wordt het opgelopen tijdens de jacht bij direct contact met apen.
Van HTLV-4 is de herkomst niet duidelijk. Voor zover bekend is er bij de apen geen tegenhanger. Onderzoekers zijn van mening dat het virus afkomstig kan zijn van dieren die een niet bekende vorm van STLV dragen. Vervolgens is het virus op de mensen overgesprongen.
Schadelijkheid voor de mensheid is op dit moment onbekend. Eveneens is het onbekend, of het virus van mens op mens overgedragen kan worden.

Voor deze studie verzamelde een onderzoeksteam 900 bloedmonsters van mensen uit Kameroen, die in contact waren geweest met apen. In de meeste gevallen bestond dit contact uit het jagen op apen en het vervolgens opeten van apenvlees. In grote delen van Afrika wordt met name de laatste tien jaar Bushmeat als grote voedselbron gezien.
In een enkel geval ging het om contact met apen, die als huisdier gehouden werden.

Het HIV virus, eveneens afkomstig van apen, kostte miljoenen mensenlevens. Volgens Hoofdauteur Wolfe bewijst de ontdekking van deze nieuwe virussen, dat dit geen op zich zelfstaande gebeurtenis is. Hieruit blijkt namelijk, dat retrovirussen de menselijke bevolking actief kunnen besmetten.