Ook dieren zijn te dik!

05augustus2005
Nadat we ons eigen gewicht en dat van onze kinderen nauwlettend in de gaten houden zijn nu onze huisdieren aan de beurt. Er is geconstateerd, dat ook zij te dik worden.
Dik worden is van nature een proces, dat vooral ’s winters een doel heeft. Het dier kan in dat jaargetijde doorgaans minder voedsel vinden. En kan dan het opgedane vet als reserve gebruiken. Daarnaast heeft vet een isolerende functie, waardoor dieren minder last hebben van kou. Omdat bij huisdieren geen van deze zaken aan de orde zijn, is vet niet meer functioneel. Tijd om te gaan lijnen?

Wat er niet aankomt hoeft er ook niet af!
Beter dan lijnen is goed opletten wat je huisdier aan voeding binnen krijgt. Maar ook minder goede gewoontes als bedelen leveren veel calorieën voor uw huisdier op. En vergeet niet, dat er ook andere factoren een rol spelen bij het dik worden, zoals castratie of sterilisatie. Door wat meer na te denken over het eten van uw huisdier, bespaart u hem of haar alle nadelige gevolgen van overgewicht.

Tips:
Een truc is, om sperzieboontjes door het eten van uw hond te mengen. Sperziebonen uit blikken bevatten weinig calorieën. Als u de een deel van het voer vervangt door sperzieboontjes, houdt uw hond toch een vol gevoel.
Verder zijn er ook diervoeders op de markt die minder calorieën bevatten. Een soort “light producten” voor uw huisdier dus.
En de tussendoortjes; ook die leveren natuurlijk extra energie op! En om te voorkomen dat er “schattig” gebedeld wordt, kunt u uw huisdier voeren voordat u zelf aan tafel gaat. Met een volle maag zal die gewoonte dan snel afnemen.