Bijen in de stad

18augustus2010
Bron: scientias.nl
Met de bijen gaat het niet goed. Eerder stonden in deze nieuwsbrief al stukken hier over. Het aantal bijen neemt in hoog tempo af in grote delen van Europa en Amerika. Verschillende oorzaken worden genoemd maar echt duidelijk waardoor dit komt is het nog niet.
Pesticiden, de varoamijt en afname van de diversiteit van bloemen worden genoemd.
Nu zijn er wel plaatsen waar de bij het wel goed doet en waar ze van deze problemen geen last lijkt te hebben. Parijs is met 400 bijenkasten hard bezig de grootste bijenstad ter wereld te worden. De bijen zijn te vinden op daken van appartementen, op balkons en in parken. Bijenhouden is een trend geworden en Parijzenaars zijn dol op trends. De bijen produceren er prima. In een gemiddeld jaar kan zo’n 50 kilo honing per korf gewonnen worden, in topjaren kan dat 80 kilo zijn. Op het platteland blijft de weegschaal meestal op 30 kilo steken.

Maar waarom zouden de bijen in Parijs het nu juist zo goed doen? Al tien jaar worden er in Parijs geen pesticiden meer gebruikt. Ook is het in de stad gemiddeld warmer dan op het platteland. Maar de belangrijkste reden zijn de bloemen. In de stad komen meer en vooral meer verschillende bloemen voor dan op het platteland. Op de balkons en in de tuinen en parken zijn (bijna) het hele jaar door bloemen te zien. En dat is een groot verschil met de monocultures op het platteland. In de honing die in de stad geproduceerd wordt zijn dan ook veel meer soorten pollen te vinden dan in de honing van het platteland (250 versus 20).
In diverse hotels en restaurants in Parijs is een klein winkeltje te vinden met authentieke stadshoning.

Voor de veiligheid van mensen zijn er voor het houden van bijen in Parijs wel regels. Zo moeten bijenkasten op minstens 25 meter afstand van ziekenhuizen en scholen geplaatst zijn. De meest voorkomende bij in Parijs is overigens een zeer rustige bij die zelden steekt.