Gebarentaal bij orang-oetangs

01september2010
Bron: vroegevogels.vara.nl
Orang-oetans gebruiken gebaren om iets duidelijk te maken. Na jarenlang onderzoek bij orang-oetans op Borneo werden achttien voorbeelden van pantomime gevonden. Meestal waren deze op mensen gericht maar ook voor onderlinge communicatie wordt deze techniek toegepast.
Dat orang-oetans gebaren gebruiken was al langer duidelijk. Als de dieren boos zijn wordt er bijvoorbeeld ergens mee gegooid. Dit werd echter als impulsief gedrag gezien en niet als gedrag om een doel te bereiken. Maar in de studie op Borneo werd wel doelgericht gedrag gezien, zoals een aap die een kokosnoot niet kan openen en dan imiteert hoe deze met een machete geopend kan worden. Of een aap die zichzelf met een stok krabt in de hoop dat een andere aap komt helpen. Pantomime lijkt overigens vooral toegepast te worden wanneer andere vormen van communicatie mislukt zijn.
De onderzoekers stellen dat de resultaten van hun onderzoek bewijzen dat niet alleen de mens pantomime gebruikt om te communiceren. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.