Duurzaam ontwormen

08december2010
Bron: levendehave.nl
Een dossier Wormbestrijding op de website van Levende Have heeft tot doel worminfecties bij schapen en geiten duurzaam te bestrijden, met zo min mogelijk gebruik van ontwormingsmiddelen.
De basis van het dossier is een syllabus die samengesteld is door Gijsbert Six (Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders) en Wicher Holland (parasitair viroloog). In een workshop werd de syllabus onlangs voor het eerst gebruikt en bood de deelnemers goede aannopingsspunten voor een andere benadering van worminfecties. Die deelnemers waren overwegend houders van schapen, geiten en runderen in natuurterreinen.

Wereldwijd ontstaat er steeds meer resistentie tegen ontwormingsmiddelen en ook in Nederland neemt dit toe. Ook kunnen ontwormingsmiddelen een schadelijke invloed op het milieu hebben en vooral beheerders van natuurterreinen proberen het gebruik van deze middelen bij dieren die op hun terreinen grazen te beperken.
Frequent en routinematig ontwormen van alle dieren is een achterhaalde methode die helaas nog vaak wordt toegepast. Een duurzame aanpak is een verantwoord gebruik van de ontwormingsmiddelen, gecombineerd met mestonderzoek en andere methodes om de infectiedruk op de weilanden laag te houden. In het dossier staan handreikingen voor geinteresseerde schapen- en geitenhouders.
Klik hier voor het dossier