Witte leeuwen

02maart2011
Bron: ouwehand.nl
In Ouwehand is sinds kort een nieuwe groep witte leeuwen te zien in Umkhosi. De leeuwen waren al langer in de dierentuin maar verbleven tot voor kort in de quarantaineruimte waar ze onder toezicht stonden van de dierenarts en de verzorgers.
De vier jonge leeuwen hebben Afrikaanse namen gekregen. Het mannetje is zeven maanden oud en is Credo (geloof) genoemd, de vrouwtjes zijn tien maanden oud en heten Ilanga (zon), Bandhura (knap) en Luna (maan). De witte leeuwen zijn afstammelingen van de witte leeuwen uit het Timbavatireservaat in Zuid-Afrika. Hier werden voor het eerst witte leeuwen gezien. Overigens zijn alle witte leeuwen op de wereld verwant aan de witte leeuwen uit Timbavati.

De witte leeuwen zijn geen albino’s maar hebben de recessieve aandoening leucisme. De dieren hebben wel normaal gekleurde ogen en een gekleurde huid maar de vacht is zeer licht door een gebrek aan pigment. Bij albinisme ontbreekt het pigment melanine in de huid of vacht en zijn de ogen rood. Dieren (of mensen) met albinisme zijn zeer gevoelig voor zonlicht, de huid verbrandt snel. Leucistische dieren zijn niet extra gevoelig voor zonlicht.
Leucisme wordt bij diverse diersoorten gezien zoals pauwen, slangen, axolotls, alligators en tijgers.

De twee witte leeuwen die eerder in Ouwehand te zien waren zijn verhuisd naar een dierentuin in Frankrijk.