Cultuur gebonden gedrag

02maart2011
Bron tekst en foto: nationalgeographic.com
Bij een groep mandrils in Colcester Zoo is gedrag geconstateerd wat specifiek is voor die mandril-groep. Het gedrag is natuurlijk ontstaan, zonder inbreng van mensen en bestaat al een volle generatie. Daarom wordt het nu gezien als cultuur gebonden gedrag.
Mandrils (Mandrillus sphinx) zijn de grootste apen, afgezien van mensapen. In de groep mandrils in Colcester Zoo vertonen alle 23 dieren het gedrag, zowel jong als oud, mannetjes en vrouwtjes. Ze bedekken hierbij hun ogen, soms wel voor 30 minuten achter elkaar. Een bioloog uit California onderzocht het gedrag en vermoedt dat het bij een individuele aap is begonnen en gekopieerd is door de andere dieren in de groep. De betekenis van het gedrag zal ook wel in de loop van de tijd ontwikkeld zijn. De onderzoekers gissen naar de exacte boodschap van dit gedrag, maar verwachten dat het een ‘laat me met rust’ signaal is. Het zou vergelijkbaar zijn met een ‘Do not disturb’ bordje in de mensenwereld.

De onderzoeker heeft 19 andere mandrilgroepen in Noord-Amerika, Europa en Afrika bestudeerd en is nergens dit gedrag tegengekomen. Ook voor onderzoekers van andere soorten apen was dit gedrag nieuw. Er zijn vast weleens dieren die kort hun ogen bedekken, maar dit specifieke gedrag wordt als uniek gezien.