Stokstaartje herkent stemmen

12oktober2011
Bron: scientias. nl
Ook stokstaartjes herkennen elkaar aan de hand van stemmen. En dit zou bewijzen dat wij mensen toch niet zo heel bijzonder zijn. Onderzoekers uit Zwitserland deden proeven met stokstaartjes en beschreven dit in Biology Letters.
De herkenning van individuen wordt als zeer belangrijk gezien in de ontwikkeling van sociale diergroepen. Veel onderzoek daarnaar is gedaan bij primaten, maar bij andere zoogdieren is dat nog minder gebeurd. Onderzoekers van de universiteit van Zürich deden experimenten bij stokstaartjes (Suricata suricatta). Speakers werden in de bosjes verstopt, in de buurt van stokstaartjes. Door de speakers waren stemmen van stokstaartjes te horen. Soms waren dat de stemmen van verschillende dieren die na elkaar te horen waren, soms ook was dat de stem van één dier die eerst uit de ene speaker en een seconde later uit de speaker aan de andere kant van het veld te horen was. De stokstaartjes besteedden veel meer tijd aan dezelfe kreet die eerst van de ene kant en snel daarna van de andere kant kwam. Dat is ook apart, en te vergelijken met iemand die je eerst op zolder hoort en een seconde later in de keuken. Maar dit is alleen apart wanneer de stem ook aan een individu gekoppeld kan worden. Wanneer stemmen niet aan een individu gekoppeld zijn, kunnen ze gerust zo snel na elkaar van verschillende plekken komen.
Stokstaartjes blijken dus stemmen van individuen te herkennen. Mogelijk kunnen veel meer diersoorten dit, maar is het gewoon nog nooit onderzocht. En dat bracht de onderzoekers op het idee dat mensen (en mensapen) misschien niet zo heel erg bijzonder zijn met hun mogelijkheid om stemmen te herkennen.