Dwergnijlpaard

16november2011
Bron: rotterdamzoo.nl, waza.org
Half oktober is in Diergaarde Blijdorp een dwergnijlpaard geboren. Het jong weegt maar vijf kilo, ongeveer een tiende van een jong van een gewoon nijlpaard. In Blijdorp zijn ze zeer blij met de geboorte maar ook de stamboekhouder van dwergnijlpaarden in Bazel is content.
In dierentuinen worden veel meer vrouwtjes dan mannetjes geboren, dus een gezond mannelijk jong is een mooie opsteker. De Rotterdamse dierentuin heeft al van oudsher een bijzondere band met dwergnijlpaarden. Eén van de vroegere dierecteuren van Blijdorp, Johann Büttikofer, ontdekte in 1879 in Liberia als eerste levende dwergnijlpaarden.

Dwergnijlpaarden zijn niet alleen maar een kleinere uitvoering van de nijlpaarden. Er zitten duidelijke verschillen tussen deze diersoorten. Zo hebben dwergnijlpaarden relatief een langere nek en poten. Verder leven nijlpaarden in groepen terwijl dwergnijlpaarden solitair leven. Alleen in de paarijd zoeken de dieren elkaar op. Dwergnijlpaarden voelen zich goed thuis in het water, maar leven ook een groot deel van de tijd op het land. Nijlpaarden daarentegen leven vrijwel geheel in het water.

In het wild komen de dwergnijlpaarden voor in de oerwouden van West Afrika, in Liberia, Ivoorkust, Sierra Leone en Guinee. Wanneer dwergnijlpaarden in gematigde gebieden gehouden worden in een dierentuin, is het belangrijk dat er een voldoende groot binnenverblijf is, en dat het water op temperatuur gehouden wordt. In dierentuinen eten de dwergnijlpaarden vers gras, hooi, groentes en pellets.

Het dwergnijlpaard op de foto leeft overigens niet in Blijdorp.