Monniksgier uitgezet

14december2011
Bron: burgerszoo.eu
Een jonge monniksgier die in Burgers'Zoo geboren is, is op transport gezet naar Frankrijk. Het dier zal hier in de Verdon in het wild uitgezet worden, onder toeziend oog van Franse biologen. Eerder werd ook al een jonge monniksgier uitgezet.
Sinds de start van het herintroductieproject (in 2005) werkt Burgers’Zoo al samen met de Franse natuurbeschermingsorganisatie LPO PACA Antenne Verdon. In het eerste jaar werd de jonge monniksgier ‘Arnhem’ succesvol uitgezet. ‘Arnhem’ was ook geboren in Burger en heeft zich goed aangepast aan het leven in het wild. Deze gier wordt regelmatig gesignaleerd in de Verdon.

Monniksgier ‘Burgers’Zoo’ is eind mei 2011 in Arnhem uit het ei gekropen. Het geslacht is overigens nog niet bekend, dat moet nog door middel van DNA onderzoek bepaald worden. De monniksgier is in een transportkist meegenomen naar Frankrijk en wordt gelijk met een in Frankrijk geboren monniksgier vrij gelaten.

Voordat de gieren vrijgelaten worden, worden enkele veren gebleekt zodat de vogels de eerse weken makkelijk te herkennen zijn. Ook wordt een radiografische zender aan de staartveren bevestigd.

De leefomstandigheden in de bergachtige gebieden van de Verdon zijn de afgelopen jaren flink verbeterd voor de gieren. Er is betere educatie van de lokale bevolking, er worden kadavers van vee neergelegd voor de gieren als voedselvoorziening en vergiftigingen door boeren zijn teruggedrongen. De Franse overheid werkt nauw samen met het fokprogramma voor monniksgieren van de Europese dierentuinen.