Ziekte voorkomen bij regenboogvissen

11november2005
Bron: EZNC
Regenboogvissen staan bekend als sterke vissen. Uit de natuur is bekend dat regenboogvissen kunnen overleven in rivieren en plassen met een slechte waterkwaliteit. In een aquarium worden deze vissen relatief gezien niet snel ziek.
Ziekteverwekkers zoals parasieten, bacteriën en virussen komen echter altijd in een aquarium voor. Problemen ontstaan op het moment dat de waterkwaliteit te sterk achteruit gaat of de weerstand van de vissen is verslechterd. De ziekteverwekkers krijgen dan een kans om zich snel te vermenigvuldigen.

Vier tips om de conditie van de regenboogvissen zo optimaal mogelijk te houden zijn: een goede waterkwaliteit, het gebruik van een biologische filter, regelmatig een deel van het water verversen en niet teveel vissen in het aquarium zetten.

Mochten de vissen onverhoopt toch ziek worden, dan is het belangrijk om naar de oorzaak te zoeken. Daarnaast zijn er voor een aantal visziekten, zoals witte stip, buikwaterzucht en vinrot medicijnen verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.