Is de wolf welkom in Nederland?

26september2012
Bron: rijksoverheid.nl
Volgens een onderzoek van Bureau Intomart vindt ongeveer de helft van de Nederlanders van wel. De wolf mag wel naar Nederland komen. Een derde is tegen de komst van de wolf. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EL&I.
Voorstanders vinden dat de wolf zorgt voor een natuurlijk evenwicht in Nederland. Ook vinden zij het een verrijking voor de natuur. Tenslotte zeggen de voorstanders dat de natuur zelf bepaalt of de wolf naar Nederland komt. Tegenstanders vinden juist dat de wolf een gevaar voor mens en dier vormt en zijn bang voor overlast door de wolf. Ook vinden de tegenstanders dat Nederland te klein is voor een groot roofdier als de wolf.

Wolven leven nog niet in Nederland en het is ook niet te verwachten dat dat heel snel verandert. Maar op ongeveer 200 kilometer van de Nederlandse grens is deze zomer een wolvennest aangetroffen. Wetenschappers zijn het erover eens dat de wolf hoogstwaarschijnlijk op termijn naar Nederland komt, maar hoe lang die termijn is kunnen ze niet zeggen. Het is wel wenselijk om een plan paraat te hebben als voorbereiding op de komst van de wolf. In zo’n plan kan beschreven worden welk leefgebied geschikt is voor de wolf. Ook moet de wolf dan opgenomen worden in de lijkst van beschermde inheemse diersoorten. Tenslotte zou ook in het plan opgenomen moeten worden hoe omgegaan wordt met een probleemwolf. Een probleemwolf is een wolf die overlast veroorzaakt.
Een wolvenplan kan onderdeel worden van de Faunabeheerplannen van de provincies. Bij het maken van een wolvenplan worden de inwoners van Nederland betrokken, maar hoe dit exact vorm gaat krijgen is nog niet duidelijk.