Wat is een bal?

09januari2013
Bron: scientias.nl
Voor mensen is dat vrij duidelijk. Een bal kan groot of klein zijn, pluizig of glad, maar blijft een bal. Ook kinderen leren dat snel. Als een tennisbal een bal is, herkennen zij snel een voetbal ook als bal. Bij honden werkt dat heel anders.
Ook als een hond prima begrijpt wat je bedoelt met “Pak de bal!” dan lijkt hij heel anders te denken over het begrip ‘bal’. Mensen generaliseren op vorm: een tennisbal is rond, en een voetbal ook. Het zijn allebei ballen. Onderzoekers wilden wel eens weten hoe een hond generaliseert. Met een vijf jaar oude bordercollie werden experimenten gedaan. De onderzoekster leerde de hond van een aantal objecten welke naam erbij hoorde. Na een korte trainingsperiode bleek de hond ook te generaliseren. De hond deed dit echter niet op basis van vorm maar van grootte. Wanneer twee objecten even groot waren, ging de hond ervan uit dat de naam hetzelfde was. Ook wanneer de vorm van het object hee anders was.
De training ging door. De hond leerde nu om woorden te associëren met objecten met een vergelijkbare structuur. De vorm bleek nog steeds niet belangrijk.
Honden begrijpen woorden wel. Als je zegt: “Pak de bal”, dan weet de hond dat je het over de bal hebt. Maar hij denkt daar anders over dan wij: de grootte en de structuur zijn belangrijk voor de hond, terwijl voor ons de vorm belangrijker is.
De onderzoekers vermoeden dat het verschil met de evolutionaire ontwikkelingen van mensen en honden te maken heeft. Mensen moeten het veel meer van hun zicht hebben en zijn dus meer gefocust op hoe objecten er uit zien.