Melk voor panda's

18september2013
Bron: gla.ac.uk
In Edinburgh Zoo wordt reikhalzend uitgekeken naar de geboorte van één of misschien zelfs twee jonge reuzenpanda's. En uiteraard hoopt iedereen dat Tian Tian zelf goed voor haar jongen gaat zorgen.
Maar dat lukt niet altijd. Reuzenpanda’s planten zich niet zo eenvoudig voort in gevangenschap en de jongen worden soms niet geaccepteerd door de moeder. In het geval van een tweeling kan het ook voorkomen dat de moeder het ene jong wel, maar het andere jong niet voedt. De dierverzorgers proberen het dan over te nemen om de jonge diertjes te redden. Nu gebeurt dat nog met koeienmelk die aangepast is voor puppy’s. In het geval van een tweeling wordt ook wel geprobeerd om de jongen om en om bij de moeder te plaatsen. Vooral de eerste melk, colostrum, is essentieel voor de jonge panda’s. Onderzoekers uit China en van de Universiteit van Glasgow hebben de handen ineen geslagen om een betere kunstmelk voor pandababy’s te ontwikkelen.

Hypermoderne apparatuur wordt nu gebruikt om de eiwitten en andere moleculen in de melk te karakteriseren. Een uitdaging daarbij is dat de melk van samenstelling verandert. Colostrum is niet hetzelfde als de melk die later geproduceerd wordt. Bijzonder bij panda’s en andere soorten beren is de enorme ontwikkeling die de jongen doormaken. Berenjongen zijn zeer klein en onderontwikkeld. De moeders zijn duizend keer of meer zwaarder dan de jongen. En de melk draagt er aan bij dat de jongen zich goed kunnen ontwikkelen. De samenstelling van de melk verandert steeds: sommige moleculen zijn eerst veel en later niet meer aanwezig, of net andersom. Andere moleculen zijn in constante hoeveelheden aanwezig. Volgens de onderzoekers zijn ze nog een lange weg verwijderd van de perfecte kunstmelk, maar leiden de gevonden data wel in de goede richting.