Van zorgenkind tot voorbeeldmoeder

13november2013
Bron: burgerszoo.eu
In Burgers' Zoo heeft Makoua een jong gekregen. Dat is op zich al goed nieuws, maar het feit dat zij goed voor haar jong zorgt is nog veel beter. Makoua heeft geen makkelijke jeugd gehad en is weer langzamerhand aan het leren om zich als een echte gorilla te gedragen.
Makoua is een Westelijke laaglandgorilla die negen jaar geleden geboren werd in Zoo Berlin. Haar moeder liet haar niet goed drinken en Makoua werd met de hand grootgebracht. De coördinator van het Europese fokprogramma adviseerde om de gorillapeuter te verhuizen naar Stuttgart, waar ze in een gorilla crèche terecht kwam. Ze leefde hier wel samen met andere gorilla’s maar dit waren ook dieren met een verleden.
Toen Makoua vier jaar oud was, kwam ze in de gorillagroep van Burgers’ Zoo terecht. Ze wist vrijwel niets van het natuurlijke gedrag van haar soortgenoten en moest stapsgewijs geïntroduceerd worden in deze groep. Ze zonderde zich eerst vaak af en een eerste contact met zilverrug Bauwi eindigde voor hem in een bijzondere ervaring: de kleine Makoua gaf Bauwi (200 kg) een klap. Ondertussen gedraagt de nu negenjarige Makoua zich steeds meer als een echte gorilla. Ze heeft ook goed geobserveerd hoe de andere gorilla vrouwen met hun jong omgaan en omgingen. En nu zorgt zij zelf voorbeeldige moeder voor haar pasgeboren jong zorgt. Dit doet de dierverzorgers uiteraard zeer goed.

Op de foto de gorilla's van Burgers' in hun binnenverblijf.