Knuffelhormoon

02juli2014
Bron: sciencemag.org
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Wanneer mensen dit inhaleren worden ze guller, gaan meer samenwerken en vertrouwen andere personen meer. Het hormoonis vooral van belang bij de 'bonding' tussen veel soorten zoogdieren en hun jongen.
De vraag is of oxytocine ook zo werkt is relaties waar bij reproductie helemaal geen rol speelt. Onderzoekers in Japan besloten dat uit te zoeken. Ze vroegen een groep hondenbezitters met hun hond naar het onderzoekscentrum te komen. De 16 honden waren allemaal meer dan één jaar oud. In een aparte ruimte kregen de honden een spray met oxytocine of een zoutoplossing in hun neus. De baasjes wisten niet waarmee welke hond behandeld was. De baasjes werden geïnstrueerd om niet te reageren of welk sociaal gedrag van hun hond dan ook. Maar de honden die met oxytocine behandeld waren, maakten het hun baasjes wel heel moeilijk. Uit analyses van de resultaten bleek dat deze dieren veel meer snuffelden, likten en pootjes gaven dan de honden die met de zoutoplossing behandeld waren. De oxytocine honden bleven dichter bij de baasjes en keken ze vaker in de ogen. Deze honden gedroegen zich ook vriendelijker naar de andere honden, gemeten naar de tijd dat ze in hun directe nabijheid bevonden.
Volgens de onderzoekers is het terecht om te concluderen dat oxytocine door zoogdieren niet alleen geproduceerd wordt wanneer de voortplanting in het spel is. Het is een belangrijk hormoon bij het vormen en onderhouden van sociale relaties, zelfs die tussen niet verwante diersoorten.